OMS a declarat pandemie

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie, după ce coronavirus Sars-Cov19 a ajuns în mai multe țări de pe toate continentele.  Virusul a plecat din China în ianuarie și a reușit în scurt timp să se extindă, cu toate scenariile oamenilor de știință, ale organizațiilor financiare și fundațiilor care credeau că pot face față.

Ce presupune declararea pandemiei?

Măsuri ale guvernelor pentru protecția populației și o colaborare strânsă la nivel internațional. La pachet vor veni măsuri legislative, în funcție de fiecare stat. Ceea ce înseamnă interdicții, carantină, izolare și sancțiuni. Sigur, vor fi luate și măsuri de salvarea a populației, prin împrumuturi pentru echipamente și medicamente, dar nu doar atât.

Care sunt costurile?

Banca Mondială consideră că pierderile vor fi de 570 de miliarde de euro. Multe firme vor da faliment, turismul va intra în colaps, iar bursa va fi în picaj.

Cine trăiește?

Momentan se presupune că persoanele de peste 65 de ani sunt cele mai sensibile la acest nou virus, dar nu există po certitudine. Diverse scenarii ale oamenilor de știință vorbesc de sute de mii de morți sau zeci de milioane, iar perioada până la găsirea unui vaccin să ajungă până la un an sau trei. Virusul va suferi mutații și de aceea va fi dificil de învins în câteva luni, cum speră optimiștii.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: