Călcâiul lui Pintea: legea

Opinie. Profitând de pandemie, Sorina Pintea s-a strecurat aproape nevăzută printre știri spre fotoliul de șef al Spitalului de Urgență Baia Mare. Loc de unde a demisionat la începutul lui martie, pe motiv de cercetare penală într-un caz de mită, respectiv corupție. Atunci se dădea aproape moartă, din cauză de alergie la arest peventiv. 99% dintre ziariștii care au prins știrea, furnizată tot de Pintea, au publicat-o, fără să se întrebe cum e posibil. Demisia este un act unilateral, iar ea își face efectul după ce a fost înregistrată, cu perioada de preaviz. Acest termen este prevăzut în Codul Muncii la articolul 81, unde nu există posibilitatea de retragere a demisiei.

Am găsit totuși un ziarist care s-a întrebat și a aflat ceea ce știam: retragerea e posibilă doar cu acordul angajatorului, chiar dacă aspectul nu este prevăzută în nici cel mai ascuns cotlon legislativ. E doar opinia unor avocați și juriști, care au dezbătut subiectul pe un site specializat. Dora Vulcan de la Radio Europa Liberă a punctat aici, arătând și cine este angajatorul: Consiliul Județean. Iar instituția este condusă de un coleg din PSD, domnul Gabriel Zetea. Așadar, s-a reinstalat în funcția de manager fostul ministru al Sănătății și parlamentar, apropiat coanei Viorica Dăncilă, cu care a petrecut anul trecut la nunta lui Zetea.

Ce mai e de făcut? Singura problemă în acest caz este felul în care poate fi angajată Sorina Pintea. Demisia și-a făcut efectul, iar postul trebuia să fie vacantat, iar cel care-l dorește e obligat să dea concurs, pentru că așa prevede legea. Contractul doamnei a fost închis, iar acum vorbim de unul noi.  E călcâiul lui Ahile atât pentru ea, cât și pentru Zetea. Mă întreb dacă șeful Consiliului Județean riscă să meargă mai departe cu complicitatea. Și sper să o facă, pentru ca apoi organele abilitate să-i dea peste degete.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: