Cum o băbuță de 74 de ani a devenit bella donna

Poveste de presă.  Cu Costel Pletosu sunt prieten de aproape trei decenii, iar el este unul dintre cei mai buni fotoreporteri cu care am lucrat.  A fost în Italia mulți ani, iar acum e în Tenerife. În patria mafiei a fost fotoreporter și redactor ocazional, chiar și pentru marile ziare. Ieri mi-a spus o poveste apropo de bătrânii de 40 de ani, care fug din spital sau de acasă, glumă populară pe Facebook, după ce Cercel-Streinu i-a încadrat la grupă de risc, plus gafele presei cu hodorogii trecuți de patru decenii.

Istoria unui text schimbat

În 2015, doi tineri hoți amatori au spart căsuța unei bătrâne, de unde au plecat cu mâna goală și au fost arestați pentru gaura din ușă, nu și pentru dezordinea din casă. Costel, ai legătura!

„S-a întâmplat în Regiunea Piemonte. Doi tineri intraseră într-o locuință unde părea că proprietarii nu erau acasă. Au găurit cu bormașina ușa de lemn de la intrare, au băgat un electrod îndoit și au deschis-o din interior. Apoi au intrat în casă, au răscolit bine, dar n-au intrat și în cea mai mică încapere, unde dormea băbuța noastră. Când s-a trezit și a văzut totul răvășit, ea n-a telefonat la poliție, că n-a înțeles ce se întâmplase și s-a apucat de făcut ordine. După două ore de lucru, a telefonat fiicei sale că nu mai știa unde fusese pusă lenjeria de pat, că erau toate lucrurile în mijlocul casei. După discuția cu fii-sa, cea din urmă a realizat că avusese loc un furt, iar casa era răvășită tocmai din cauza hoților.

Noi am scris știrea în La Nuova Provincia la modul hazliu, iar ea s-a ofensat. Ne-a zis că din articolul nostru rezultă că este senilă!  Apoi, mama ziaristului e bătrână, nu ea. Știu că am modificat știrea în prima fază,  să nu-i mai zicem babă. Ne-a zis că i-am stricat blazonul, deoarece ea are moralul foarte ridicat, că are un pretendent și că prin articolul nostru i-am diminuat din demnitate, iar ea intenționează să se căsătorească peste câteva luni. (În Italia multă lume se căsătoreste pentru prima dată la 50 de ani). Avea chiar un pețitor secret, iar știrea e greșită, așa că va acționa ziarul în judecată. Eram toți pe jos! Directorul este un hâtru (e și acum pe poziție). I-a zis că n-a supărat-o nimeni și că n-a citit ea bine, apoi să ne cheme la nuntă și-i facem un reportaj frumos, pentru a ne ierta. N-a mai sunat.

Din fericire, articolul a fost doar online. Practic, textul era așa: „una vecchieta di 74 anni”, adica o bătrânică de 74 ani. După telefoanele ei, textul a devenit așa: una bella signora di 74 anni”, adică o frumoasă doamnă de 74 ani”.

Foto: Sujata Setia. În imagine nu este distinsa și superba doamnă din poveste.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: