Cum poți scăpa de amenzile abuzive Covid-19

Este posibil ca polițiștii să facă abuz de ordinele militare și să dea amenzi fără rost, doar pentru că pot. Au făcut-o și înainte, iar acum au puteri sporite. Există însă căi de scăpare. Am găsit sfaturile legale.

Ce ar trebui să faceți când sunteți amendați pe nedrept:

Refuzați semnarea Procesului-verbal de constatare al contravenției. Una dintre apărările frecvente ale poliției în dosarele contravenționale este aceea că „contravenientul și-a însușit procesul verbal prin semnătură”. În cazul în care nu semnați, polițistul trebuie să aibă un martor care să ateste că nu doriți să semnați, sau, dacă nu poate găsi niciun martor, să motiveze de ce nu o poate face. Dacă polițistul nu îndeplinește aceste obligații, procesul verbal poate fi anulat.

Mai mult, în acest mod vă puteți prevala de prescripție pe calea contestației în anulare. Conform art. 14 alin (1) din  O.G. 2/2001 „Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii”.

Dacă refuzați semnarea procesului-verbal  de constatare a contravenției, urmează să îl primiți prin poștă acasă. Însă, daca nu îl primiți în termen de două luni, prin  plângerea contravențională puteți invoca prescripția și astfel nu veți mai fi obligat să plătiți amenda.

Faceți obiecțiuni complete! De multe ori poliția vă întreabă dacă aveți obiecțiuni, iar dacă nu sunteți de acord cu procesul-verbal, scrie „Nu sunt de acord”.

Calea de atac împotriva procesului verbal de constatare al unei contravenții este Plângerea contravențională, conform art. 31 alin. (1) din O.G. 2/2001. Această plângere se formulează în termen de 15 zile de la momentul în care primiți procesul-verbal de constatare al contravenției și se îndreaptă către Judecătoria din circumscripția unde s-a savarsit contraventia. Șansele de reușită ale admiterii plângerii și pe cale de consecință a anulării amenzii, depind pe de-o parte de dumneavoastră, iar pe de altă parte de modalitatea în care plângerea este formulată.

Sursa: Casa de Avocatură Dobrescu

Foto: Bogdan Dobrescu, Facebook

2 comentarii la „Cum poți scăpa de amenzile abuzive Covid-19”

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: