SUA este lider detașat la numărul de îmbolnăviri de gripă chinezească, peste 600.000 de cazuri. Iată câteva explicații.
Dr Scott Jensen practică medicina de familie în statul Minnesota și a declarat că recomandările CDC (Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) sunt ca pacientul să fie declarat ca având gripă chinezească, chiar dacă nu poate fi diagnosticat, ci e doar suspectat a fi infectat. La fel este și în cazul deceselor: e suficientă suspiciunea de gripă chinezească pentru a se completa e certificatul de deces că a murit din cauza gripei.
Dr Jensen explică cum s-au schimbat lucrurile de când a izbucnit pandemia. Înainte de pandemie, dacă un bolnav cu gripă ar fi decedat în spital, cauza decesului ar fi fost, de exemplu, insuficiența respiratorie, nu gripă. Lucrurile sunt cu totul diferite acum și dă un exemplu ipotetic: dacă un pacient este adus la spital în urma unui accident rutier, dar este confirmat cu gripa chinezească și decedează, cauza decesului este listată ca fiind gripa, nu rănile produse de accidentul rutier, indiferent de cât de grave ar fi fost.
Dar asta nu este totul. Asigurarea de stat de care beneficiază toți bătrânii, Medicare, plătește 4.600$ pentru tratarea unui caz de pneumonie obișnuită. Dacă pneumonia este provocată de gripa chinezească, suma crește la 13.000$ și ajunge la 39.000$ dacă bolnavul respectiv are nevoie de ventilator.
Tentația spitalelor de a umfla cifrele și de a pune diagnostice aiurea e mare, una e să încasezi 4.600$ de la asigurare, cu totul alta să încasezi 39.000$. Faptul că unele spitale chiar fac acest lucru a fost confirmat de Dr. Cameron Kyle-Sidell, medic de terapie intensivă la un spital din New York, care a declarat că unii pacienți sunt trecuți pe ventilatoare deși au plămânii funcționali și ar avea nevoie doar de oxigen suplimentar.
Iar dacă mai menționăm că în SUA majoritatea spitalelor sunt afaceri private, aducătoare de profit, parcă înțelegem de ce America e lider mondial la îmbolnăvirile de gripă chinezească. Una e să înmulțești 600.000 de cazuri cu 4.600$/pacient, alta e să înmulțești cu 13.000$ sau chiar 39.000$.
Update: Iată că nu a trecut nici o zi și Direcția de Sănătate a orașului New York confirmă cele de mai sus, și anume faptul că se jonglează cu statisticile. Astfel, peste noapte, numărul deceselor provocate de gripa chinezească din orașul New York a crescut cu 3.778. Celor 6.589 de victime anterioare li s-au adăugat din pix peste 3.700 care, conform oficialităților, este probabil să fi decedat din cauza virusului.