Înmormântările cash, alt necaz pe români

Nu e un moment bun să mori în pandemie, că-ți bagi neamurile-n faliment. Oricum, nu când nu este program la Starea Civilă, instituția care eliberează certificatul de deces în original. Studiu de caz. Unui prieten i-a murit tatăl acum câteva zile. La Primăria Sectorului 2 se lucrează mai mult online și doar joi poți ridica actul original. Ai nevoie de el pentru ajutor de înmormântare, în cazul pensionarilor (5600 de lei). De fapt de două acte: și cuponul de pensie. Tot original. Dacă le ai, poți tocmi o casă mortuară să-ți preia toate sarcinile și tu te ocupi de plata locului de veci (dacă nu e cumpărat – 750 de lei pe 7 ani), a groparilor șamd. Dai actele firmei și-ți vezi de treabă.

Dacă nu le ai, atunci firma (am vorbit cu câteva) zice: nenea, plătești cash, că fără originale nu obținem banii. În plină pandemie, lumea învârte banii cu lopata, ca nu cumva să mucegăiască. Deci, sărăcie, în general. Prietenul nu le avea, iar firma de îngropăciune i-a cerut 7100 de lei, din care 3100 cel mai ieftin sicriu, cu cruce cu tot. Cu restul cheltuielilor, ajungea la 8500 de lei. O avere, cred eu.

Ei bine, șansa e să nimerești ziua când se elibereaza actul original (la sectorul 2 doar joi). Altfel stai cu decedatul la morga, dacă n-ai cu ce. La această dramă nu prea s-au gândit autoritățile. O dată ai o pierdere sufletească, apoi și un faliment personal. Din fericire, pe termen scurt, pentru că o înmormântare decentă costă 5000 de lei.

În fine, vă doresc să trăiți 120 de ani și vă mai dau sfaturi după.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: