Interviu cu reporterul-artist: Ana-Maria Rus

De șase ani, Ana-Maria Rus transmite știri de la Iași, pentru Protv, iar telespectatorii apreciază ce moldoveancă frumoasă este. Bine, e ardeleancă din Cluj și în Moldova s-a mutat de șase ani, din cei opt de presă. Puțină lume știe asta, la fel ca faptul că a terminat un liceu de arte plastice. Recent, Ana-Maria și-a lansat o pagină de Facebook, unde anunță că face portrete la comandă. De aici a plecat interviul.

Cum de ți-a venit ideea să vinzi portrete? 

Acum 13 ani nu eram convinsă că din pictură și desen voi putea câștiga suficienți bani…M-am orientat într-o direcție opusă: am terminat facultatea de drept și am devenit apoi jurnalistă. Amuzant, știu. De atunci până acum un an, am pus arta pe pauză. Sporadic am mai facut în acest timp 4-5 desene. Tot datorită mamei mele am pus din nou mâna pe creion. Mă ruga de ceva timp să-i fac un portret. Lucrare care mai apoi a ajuns pe facebook. Pentru toată lista mea de prieteni a fost o surpriză faptul că ma pricep și la asa ceva. Am început să primesc mesaje pentru portrete contracost și atunci am deschis pagina mea Ane Art.

Ai clienți? În special ce vor? Ai putea aproxima cam câte desene ai făcut?

Clienți sunt tot timpul, mai ales dacă te ocupi de promovare. Eu nu m-am gândit la această pagină ca la o afacere sau un loc de unde să-mi vină un câștig constant. Îmbin doar utilul cu pasiunea  pentru desen și pictură. Locul de muncă îmi solicită o mare parte din timp și de multe ori am refuzat comenzi. Majoritatea persoanelor vor portrete, dar nu pentru ei, ci pentru persoane dragi: cadou de aniversare, zi de naștere.

Cât timp îți ia și cât a durat cel mai mult un portret?

Eu merg spre o tehnică de desen realistă și necesită puțin mai mult timp până termin un portret: 2-3 zile, pentru un A3 (30x40cm). Depinde mult și de starea mea. Cel mai mult am lucrat 5 sau 6 zile la un portret pentru mama mea. Este cel mai mare portret facut până acum, 50×70 cm.

Când desenezi de obicei? În weekend sau când ești inspirată?

De obicei ,desenez în weekend, dar de multe ori lucram și după ce veneam de la muncă, atunci când trebuia să finalizez o comandă. Cu inspirația este o altă poveste… Portretele simple sunt tehnice, nu e nevoie de imaginație, doar de o mână bună. Pentru lucrările care transmit un mesaj, mai ales pentru pictură este nevoie de inspirație și o dispoziție bună…De obicei vin la pachet. Dacă le forțezi se “citește” apoi pe lucrare și nu e drăguț rezultatul. Cel puțin în cazul meu.

Criza de acum e și el un motiv de revenire, având poate mai mult timp?

La începutul anului trecut, am început să desenez din nou. Și da, de când e pandemia am avut mai mult timp și mai multă inspirație. Am ales să privesc partea plină a paharului și să mă bucur că am timp pentru pasiunile mele. Iar oamenii care stau acum acasă să poata vedea lucrări frumoase pe pagina mea

Care este ultimul tău tablou?

“Atena și lecția de înțelepciune” se numește și-l voi posta mâine.

Întrebare clasică: ce vrea să spună artistul?

Ideea tabloului este că sunt multe situații delicate în viață : când esti batjocorit sau neîndreptățit. Iar cel mai înțelept lucru este să nu faci nimic, să nu spui nimic. În acest fel poți să ai armonie in jurul tău și chiar să le dai o lecție de viață celor care te chinuie. Un om care răspunde cu bunătate seamană în jurul lui schimbare în bine.

Revin la începuturi: Când ai început desenul și cine te-a încurajat?

Desenez de când sunt mică, însă am dus această pasiune  la un alt nivel în clasa a 5-a. Atunci am dat examen de admitere la un liceu de arte plastice din Cluj și timp de 8 ani am studiat desenul, pictura și sculptura. Dragostea pentru artă o datorez mamei mele, de la care moștenesc acest talent. Ea a fost cea care m-a sprijinit și m-a încurajat la fiecare pas.

Ai avut vreo expoziție de grup sau personală?

De-a lungul celor 8 ani am participat la multe concursuri naționale și internaționale, cu școala, lucrări care au fost mai apoi expuse, dar într-un cadru restrâns. Însă….O expoziție personală este o dorință mai veche care sper să se materializeze anul acesta.

Foto: pagina personală a Anei-Maria Rus

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: