A făcut pușcărie pe vremea comuniștilor, a terminat facultatea, a fost învățător de țară și a emigrat la Paris în anii 60, unde a fost interpretul președinților Franței, apoi a devenit redactor la Europa Liberă, a scris enorm și la finalul contractului a fost felicitat de Bill Clinton, pe atunci președintele SUA.
Sunt doar câteva rânduri despre prințul Mihai Dimitrie Sturdza, care s-a stins la Paris sâmbătă seara. Vestea tristă a dat-o istoricul Filip-Lucian Iorga-Bărbulescu. La final puteți (re)vedea un portret video al urmașului uneia dintre cele mai vechi familii boierești din Moldova.
“O veste teribil de tristă vine de la Paris. A trecut la cele veșnice prințul Mihai Dimitrie Sturdza, un mare aristocrat român și un mare genealogist. L-am cunoscut în timpul facultății, am colaborat cu texte și fotografii la Enciclopedia familiilor boierești, ne-am întâlnit de nenumărate ori, la Paris și la București, la evenimente științifice, lansări de carte, cafele sau sindrofii mondene. A participat, împreună cu soția lui, Isabelle, la nunta Anei și a mea. Mi-a pus cu generozitate la dispoziție genealogia inedită a unei familii cu care mă înrudesc, Străjeștii, de la acel punct de pornire reușind ulterior să adaug noi și noi detalii și înrudiri. I-am admirat întotdeauna sobrietatea și hărnicia, pasiunea și spiritul de sacrificiu cu care și-a dedicat ultimele decenii din viață recuperării istoriei boierimii române.
Cu câteva zile înainte de Sfintele Paști, am vorbit la telefon. Era nițel necăjit din cauza drumului pe care o ia omenirea, obligată de coronavirus, și se temea că nimic nu va mai fi “ca înainte”. Cu toate astea, lucra în continuare la Enciclopedia lui și visa să vadă noi volume apărute. În memoria Prințului Sturdza, am nădejdea că visul lui va merge mai departe. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.
Principele Mihai Dimitrie Sturdza (născut în 1934, la Bucureşti) este descendentul uneia dintre cele mai vechi şi mai ilustre familii domnitoare şi boiereşti din Moldova, care a dat doi domnitori în Moldova, Ioniţă Sandu Sturdza (a domnit între 1822 şi 1828) şi Mihail Sturdza (a domnit între 1834 şi 1849), un prim-ministru al României, D.A. Sturdza (care a fost preşedinte al Academiei Române şi preşedinte al Partidului Naţional Liberal), înalţi dregători, cărturari, miniştri, militari, artişti.
Prințul a publicat numeroase articole în presa culturală şi ştiinţifică din ţară şi din străinătate, a devenit unul dintre cei mai respectaţi genealogişti români, adevărată autoritate în domeniu, prin publicarea vastelor lucrări “Dictionnaire historique et généalogique des grandes familles de Grèce, d’Albanie et de Constantinople” (Paris, 1983 şi 1999; volum premiat de Academia Internaţională de Heraldică şi Genealogie) şi “Familiile boiereşti din Moldova şi Ţara Românească. Enciclopedie istorică, genealogică şi biografică” (Editurile Simetria şi Corint, 2004-prezent, cinci volume masive publicate, litere A-E).
Fotografia a fost realizată în ianuarie de George Enache