Tot mai multă lume realizează că toate măsurile luate de când cu carantina pentru prevenirea răspândirii gripei chinezești sunt excesive și că, pe o perioadă mai lungă, vor face mai mult rău decât bine. Și asta nu se intâmplă doar în România, ci cam peste tot pe glob.
Duminică este Paștele Catolic și în SUA, unde e o perioadă în care cererea de ouă crește. În mod normal, odată cu cererea, crește și prețul. Așa că nu m-a mirat deloc când am vazut noile prețuri și anunțurile din marile lanțuri de magazine alimentare, că se permite cumpărarea a maxim unul sau două cofraje de ouă de persoană. Cum, de asemenea, nu m-a mirat să citesc în urmă cu câteva zile, mai exact in 6 aprilie 2020, în cotidianul american The Wall Street Journal că prețul ouălelor a explodat în decurs de o lună de la o medie de 0,94$/cofraj la o medie de 3,01$/cofraj.
Titlul articolului din 6 aprilie 2020: „Pentru lanțurile de magazine ouăle devin tot mai scumpe”
Subtitlul: „Prețul ouălelor explodează, forțând supermarket-urile și fermierii să improvizeze”
După doar trei zile, în 9 aprilie 2020, citesc în același cotidian că fermierii americani sunt nevoiți să arunce laptele și ouăle, că preferă să omoare și să îngroape găinile decât să le hrănească, pentru că cererea s-a prăbușit din cauza pandemiei de gripă chinezească! Școlile s-au închis, restaurantele s-au închis, cafenelele s-au închis, hotelurile s-au închis, restaurantele de tip fast food și-au restrâns drastic activitatea, așa că fermierii nu mai au unde să-și vândă produsele.
Titlul articolului din 9 aprilie: „Fermierii aruncă laptele și sparg ouăle, pentru că închiderea restaurantelor din cauza coronavirusului a distrus cererea”
Subtitlul: „Producătorii pun frână pentru că închiderea restaurantelor, hotelurilor și cafenelelor le-au distrus vânzările”
Asta mi-a dat de gândit, pe de o parte, o grămadă de oameni și-au pierdut locurile de muncă și, automat, li s-au diminuat veniturile în timp ce prețurile la produsele alimentare de bază cresc exponențial, pe de altă parte, fermierii și-au pierdut clienții și sunt nevoiți să-și arunce producția la gunoi.
În aceste condiții, logic ar fi ca produsele respective să se ieftinească, iar în magazine să fii încurajat să cumperi mai multe decât ai cumpăra de obicei, prin oferte de genul cumperi un cofraj de ouă, primești unul gratuit.
Realitatea e exact pe dos, în loc să supraviețuiască toată lumea, se preferă atât falimentarea fermierilor, cât și a populației. Și asta mă pune pe gânduri, mă face să mă întreb dacă nu se urmărește altceva, dacă nu se exacerbează criza din motive pe care nu le înțelegem acum dar ne vor fi foarte clare peste câteva luni.
Tot mai mult încep să cred că suntem ținuți în case degeaba, că se urmărește declanșarea unei crize majore, care să rivalizeze cu marea depresiune de la începutul anilor 1930. Atunci marea majoritate a sărăcit, clasa de mijloc a fost decimată și doar câțiva s-au imbogățit. Vom vedea cum va fi acum.