Reinventarea folkistului Walter Ghicolescu

La aproape 50 de ani, dintre care trei sferturi cu chitara-n mână, Walter Ghicolescu s-a reinventat cu pandemia și a început realizarea unui album folk în direct. Moment în care m-am gândit să-l iscodesc despre trecut și prezent.

Cum ți-a venit ideea de folk fără mască? 

Walter: Ideea cu transmisiile live a apărut în urmă cu trei ani, din dorința de a păstra legătura cu fanii mei și cu membrii grupului Folktrotter. Acest grup apăruse cu înca vreo doi ani in urmă, pe vremea cand aveam o emisiune de Folk la Radio Neptun. Emisiunea se numea tot  așa: Folktrotter. În acest grup, unde eu am fost numit Dirigu’ de către cei înscriși, cei care scriu poezie puteau posta, iar eu în fiecare ediție, marțea, compuneam și cântam o piesă pe versuri alese de acolo.

Au apărut astfel noi melodii?

Da, au apărut multe cântece,  unele rămase doar de „bucătarie internă”, altele devenind parte a repertoriului meu și chiar puse pe două dintre albumele mele.  Când radioul s-a închis, am dorit să păstrez ideea. Și timp de 3 ani am făcut Atelierul de Folk, marțea de la ora 20. Când a apărut criza, inspirat de expresia unei doamne și prietenă, Ioana Lazăr, am redenumit-o FOLK FĂRĂ MASCĂ. În ideea că lumea ascultă de acasa, în siguranță, fără mască. Am compus și un generic, așa cum și până atunci aveam:

Știu că-ți este greu! Și mie la fel

Timpul se scurge nițel câte nițel,

Ți-e dor să ieși afară, cu oamenii să stai, prietenește,

Trebuie să înțelegi, acum și viața mea te privește…

Stai în casă, stai in casă, stai în casă.

E inedit ca un artist să-și facă albumul live. La Constanța îl vei lansa sau online?

Ideea cu live-ul pe Facebook a venit pentru că era singurul mod de a fi alături de fani…și cel mai la îndemână. Plus că se poate și interacționa ușor, de fapt continuăm cumva jumătate din felul în care se desfășura emisiunea de la radio. Deci…era cumva firesc. Transmisiile le făceam deschizând pur și simplu telefonul și punând genericul din celălalt telefon, unde era înregistrat.

Spune-mi de albumul live….

Când a venit criza și statul acasă, au apărut cu altfel de transmisii on line cu foarte mulți dintre colegi, unii cântând chiar și 4-5 seri pe săptămână.  S-a ajuns cumva la a ne suprapune, din păcate, fără a încerca să fim organizați,  aș putea spune chiar fără a ne respecta între noi și în același timp publicul,  care este nevoit să aleagă. Eu am decis să continui marțea de la aceeași ora 20, pe facebook, iar sâmbăta pe canalul meu de YouTube: Walter Ghicolescu Official.

Deoarece intentionam să scot un al optulea album în acest an, am început să postez cântecele.  În fiecare zi, aproape, cate un cântec, pe versurile celor doi poeți aleși de mine: Nichita Stănescu și Adrian Păunescu. Înregistrările sunt doar pentru a promova cântecele,  sunt făcute pe telefon! Încerc în această perioadă în care, practic,  suntem blocați…

Cum vezi și simți reacția fanilor?

E un lucru care și mie îmi face bine, dar observ că și lor. Oamenii se bucură că le ofer aceste apariții. Le este mai ușoară izolarea, mai uită de vremurile pe care le trăim și cumva suntem/ne suntem aproape. Cel puțin…asta mi se transmite, atât public, prin comentarii, cât și în privat. Pe de altă parte, încerc să îmi promovez cântecele. Pe lângă acest proiect, eu compun foarte mult, cel puțin la doua-trei  zile un cântec nou. Pe aproape toate le-am înregistrat cu telefonul și le-am postat pe YT și pe FB.

Cântec nou înseamnă linia melodica și versuri sau…?

Doar partea muzicală, preferând să compun pe versurile altor poeti. Au apărut si cântece de actualitate: Starea de urgență (Cătălin Pilipauțeanu), Izolare în doi (Teodor Morar), „Da, se va termina curând” ( Lucian Avramescu). Dar și cântece de dragoste, adică sunt cumva sentimentale. Astăzi, spre exemplu, chiar în direct, am compus E FRUMOS,  pe versurile lui Costache Ioanid.  Apoi am înregistrat-o și este postată și pe YT.

Pentru un artist, lipsa aparițiilor live, în concerte și în fața fanilor, se transformă cumva în „lipsă de aer”, de hrană spirituală, pentru că eu mă încarc de la energia lor, așa cum le și ofer stările și energia mea! Aș spune că este o relație biunivocă. Ca la matematică. Între mine și ei.

Apoi o curiozitate: ai terminat construcții și apoi matematica, dar faci folk.  Care e legătura?

Am făcut liceu de mate-fizică, la clasa de intensiv. Din clasa a noua am urmat cursurile Școlii Populare de Artă, secția de chitară clasică, la îndemnul fratelui meu mai mare, Karl Gilbert, de la care am prins și dragul de Folk& poezie.

Fratele a făcut sau mai face folk?

Da, și el cânta, a avut o perioadă mai lungă de pauză, dar a reluat. Pe lângă chitară,  cântă și la instrumente tradiționale de suflat: caval, nai, fluier. Muzicuta șamd.

Revin. La terminarea liceului, am mers la TCM, în Politehnică, București. A fost o perioadă în care amlasat chitara de o parte, apoi, spre sfârșitul facultății, m-am reapucat serios, cântând aproape în fiecare seara pe malul Dâmboviței. După absolvire, am continuat activitatea în Călărași la Teatru alături de fratele meu, apoi am plecat ân armată. Am revenit acasă, dar n-am stat mult, ci m-am dus la Iași, la Universitate, pentru Matematică. În perioada dintre facultăți,  am intrat și în Cenaclul Totuși Iubirea, fostul Flacăra,  în atelierele studențești. Mai tarziu, în 2008, aveam să fiu chemat de Adrian Păunescu ân marele Flacăra, debutând la Sala Polivalentă.

Deci, e cumva o pasiune în familie?

Fratele meu a al doilea artist al familiei, primul fiind mama noastră! Se cânta destul de des în familie, mai ales după ce el s-a căsătorit și făcea seri de poezie și folk alături de alți prieteni. Pe lângă ei, furam și mă inițiam. Mai tarziu, revenind de la București de la prima facultate, am avut foarte multe apariții,  atât pe scena teatrului sau evenimentele de sărbători, cat si așa…ad-hoc, vara în parc sau mergând cu colindul. Deja de la an la an, eram așteptați atât de prieteni, cât și de oficialități. Cântam la ușă,  pee casa scării. Și ieșeau mai toți vecinii să asculte. (Vedeți galeria foto de la finalul interviului)

Albumul e live, dar are un preț, totuși…

Pe lângă promovarea cântecelor, încerc cumva să găsesc sponsori, atât oficiali, cât și din rândul fanilor, care, dată fiind situația actuală, câd noi nu mai câștigăm bani, să dorească să ajute prin mici sponsorizări. Altfel spus, îmbinăm utilul cu plăcutul, ori măcar încerc.  Ideea unui album scos împreună cu fanii ar fi ceva frumos și inedit! Oamenii ar putea chiar să își aleagă un cântec…pe care să-l susțină financiar. Oricum ar fi, ne revedem marți seară de la 20.00 pe pagina mea de Facebook. Vom vedea ce va fi mai departe. Important e să fim sănătoși, ceea ce le doresc fanilor mei și cititorilor tăi.

Albumele lui Walter

Trecerea Lumilor (2015), Cântec Rockstit (2013), Popas în alt cântec (2012), Frânturi de suflet. Punct și de la capăt (2007), 2015 A de la Păunescu (2017) Ăsta-s eu (alături de David Gojkovic, care avea 10 ani, în 2015). A 7- a treaptă (2019).

Un comentariu la „Reinventarea folkistului Walter Ghicolescu”

  1. Walter, da ! Un nume sonor în muzica folk. Păcat că este promovat atât de puțin, că nu mai există emisiuni Tv în care folk-ul și poezia să-și găsească locul.

    Răspunde

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: