Warning: Undefined array key "action" in /home/cronicarul.ro/public_html/wp-content/themes/generatepress_child/functions.php on line 2
Relax, în SUA situația nu e chiar așa de gravă cum pare – Cronicarul

Relax, în SUA situația nu e chiar așa de gravă cum pare

Presa din România iubește senzaționalul, titlurile șocante, aducătoare de clickuri. De aceea nu mă miră să văd titluri de genul, „Statele Unite devin țara cu cele mai multe decese din lume din cauza coronavirusului”. sau „SUA, pe primul loc în lume la numărul de infectari cu COVID-19″. Titluri corecte dar care nu reflectă realitatea.

SUA este o federație constituită din 50 de state cu peste 350 de milioane de locuitori. Probleme majore sunt în două state, adică New York și New Jersey, unde se înregistrează, la momentul la care scriu, 239.295 de îmbolnăviri din totalul de 532.879 și 10.810 decese din totalul de 20.577. (sursa)

Asta înseamnă că în toate celelalte 48 de state se înregistrează 293.584 de îmbolnăviri, respectiv 9.767 decese. Adică o medie de 6.166 de îmbolnăviri pe stat, respectiv 203 de decese pe stat. Aceste cifre pălesc în comparație cu cele de la nivelul Federației și parcă nici nu prea sunt aducătoare de clickuri.

Cum ar fi ca în Europa să se raporteze cifrele cumulate pe UE, nu pe fiecare țară? Păi ne-ar da cam așa: „UE are cele mai multe decese din lume din cauza coronavirusului” (peste 60.000) sau „UE, pe primul loc în lume la numărul de infectări cu COVID-19″ (peste 700.000). Ar fi corecte dar nu ar reflecta realitatea.

Am scris cele de mai sus pentru familiile de români care au rude în statele mai puțin afectate din SUA, ar trebui să se relaxeze și să doarmă mai liniștiți. Știu că sunt îngrijorați pentru că și părinții mei mi-au trimis pe Whatsapp mesaje în care se putea citi panica indusă de presa iresponsabilă din România.

Lasă un comentariu