Să împușcăm umoriștii?

În viziunea fanilor corectitudinii politice, mulți umoriști ar merita împușcați, dar nu înainte de a fi schingiuți, pentru a înțelege cât îi doare pe ei o glumă. Și chiar au fost uciși 10 ziariști de la revista satirică Charlie Hebdo, pe 7 ianuarie 2015. Gazeta a publicat o caricatură cu profetul Mohamed, iar unii n-au gustat poanta. Nu mai poți glumi despre grași, țigani, evrei, modă, negrii, religie, orientare sexuală șamd. Dacă o faci, riști să fii sancționat de n instituții inventate pentru a liniști furia celor care nu gustă astfel de abordări. Până acolo, te atacă în online pudibonzii umorului. Cu furie dezlănțuită, că așa le șade bine intelectualilor virtuali, care ar fi în stare să șteargă din industria cinematografică toate comediile și să interzică literatura satirică. Dacă nu le convine ceva, desigur.

În viziunea mea, umorul este neliminat. El poate fi de mai multe feluri: de șantier, de calitate, negru, mizerabil, infantil, formidabil șamd. Nu te obligă însă nimeni să râzi, nici să te uiți. Nu-ți place un tip/o tipă care face stand-up comedy? Nu-i bai. Treci mai departe, până găsești pe cineva care te distrează, fără să te deranjeze că este mitocan, misogin, rasist și cum mai crezi tu. De aici până la condamnarea unui umorist e distanță mare. Eu o văd ca pe o cenzură. E suficient că există nenumărați idioți pe Facebook care te blochează/raportează pentru o glumă. Deja e prea mult să-i amendezi cu sume colosale și să ceri angajatorului său să-l concedieze.

În final, pentru imbecilii care se vor simți ofuscați: plângeți la altă masă! La mine pe site nu e discriminat umorul. E selectat doar ce-mi place mie, așa cum i-am sfătuit pe toți. Nu te uita la filme de groază, dacă stai prost cu inima, ci alege chestii care să nu-ți facă rău. E vorba de selecție la libera alegere, nu să faci sesizări la CNA că nu-știu-ce canal tv a difuzat un film horror. Eu prefer cititori inteligenți și puțini decât mulți și proști. Cenzura îmi provoacă repulsie și nu doar. Și vorba unei prietene de pe Facebook: Ai văzut vreun dictator cu simțul umorului?

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: