Telemedicina. Dr. Lupașcu: medicul este predispus la malpraxis

Chiar dacă a fost reglementată pe 1 aprilie de către guvern, telemedicina nu este o glumă, ci ceva foarte serios și uneori dificil de aplicat. Pentru că multă lume nu știe despre ce este vorba, am realizat un interviu cu medicul de familie Cristina Lupașcu.

Ați început deja consultațiile telemedicale. Care sunt diferențele?

Cristina Lupașcu: Cred că povestea putea începe demult, nu de acum. Avem un maxim de opt consultații pe oră, care pot fi decontate de Casa de Asigurări, la fel ca înainte, dar este o cifră aberantă. Este imposibil, mai ales telefonic ori prin whatsapp (eu fac dinainte astfel de consultări). Mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Ele se exprimă mai bine față în față, iar eu pot să le întrerup pentru a ajunge la subiect. Poate fi mult mai rapid și sigur la cabinet. E însă un pas înainte și ne vom adapta.

Există persoane care suspectează că au luat COVID-19?

Sigur. Mulți sunt doar speriați, chiar și ei recunosc asta. Mulți au și comorbidități. Au diabet care tocmai s-a decompensat în context infecțios, au hipertensiune și ea decompensată pe fond de anxietate. Sau ne contactează pentru o cu totul altă patologie. Are copilul o dermatită,  bubițe, mucișori șamd. Uneori ne ajută pozele, alteori nu poți face nimic. Trebuie să ne vedem față în față pentru consult. Astea sunt limitele telemedicinei. Menționez că procedura nu există în ambulator pentru cazurile de Sars-Cov2. În acest moment, toate cazurile depistate sunt internate. Problema e la pozitivii asimptomatici, pentru că ei doar  au transmis virusul mai departe. De aceea avem așa mulți vindecați (267 acum) pentru că n-au fost niciodată bolnavi, cu purtători.

Care este cel mai mare risc în telemedicină?

Noi trebuie să ne asigurăm că tratamentele sunt benefice. Acum, prin acest sistem de consult, medicul este predispus la malpraxis. Ar putea greși diagnosticul sau tratamentul.  Poate fi fatal sau să producă daune materiale și fizice (gen să-l pui să cumpere niște medicamente care nu-l ajută la nimic, iar el cheltuie foarte mulți bani inutil, ori îi pot face rău).

Acest pericol poate fi un motiv de demisii în grup în sistemul medical?

Cred că riscul de malpraxis e un motiv serios. Un medic poate avea 30 de pacienți de consultat pe zi, iar unul e infectat și-i dă virusul. La rândul său, doctorul poate infecta alți pacienți sau pe cei dragi. De asta își dau demisia. Ca angajat în sistem cred că e vorba de responsabilitate.  Dacă ești conștient că…

Puteți citi continuarea pe Libertatea, ziar pentru care am făcut interviuL.

 

Un comentariu la „Telemedicina. Dr. Lupașcu: medicul este predispus la malpraxis”

  1. De multe ori m-am gandit si eu la asta, dar stiind cum este medicul meu de familie, nu-mi fac griji, va fi bine! Depinde doar de noi daca vom sti sa punctam esențialul, si ei vor sti ce tratament sa-ti prescrie, mai ales cunoscand anamneza fiecarui pacient! Felicitări pentru articol!

    Răspunde

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: