Ținutul secuiesc la un pas de stat în stat

Camera Deputaților a tras un lung pui de somn și legea Ținutului Secuiesc ca stat în stat a intrat în linie dreaptă spre a fi adoptată, după ce primul pas a fost făcut tacit. Pe principiul nu ne vindem țara, ci o dăm pe degeaba, un mic stat se pregătește să devină funcțional, dacă Senatul – forul decizional – va dormi ca onor Camera Deputaților. De data asta, legea pentru autonomie nu mai poate fi trecută tacit, mai ales că-n primul for primise aviz negativ de la comisiile de specialitate, dar n-au mai avut loc dezbaterile și nici votul. Poate fi făcut însă un pact, o înțelegere politică, un troc, mai bine spus.

Ce prevede însă inițiativa UDMR, care a împins acest proiect de lege aproape pe sub masă?

Preambulul minoritarilor maghiari din parlament: „În scopul folosirii neîngrădite a limbii materne în administrația publică locală și regională, vor fi numite, respectiv angajate persoane care cunosc limba comunitatilor naționale, etnice, lingvistice din regiune, respectiv care aparțin acestor comunități, respectând raportul dintre naționalități rezultat în urma ultimului recensământ”.

Statul secuiesc poate fi desființat doar de cetățenii săi

  • Proiectul spune că Ținutul Secuiesc poate deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României iar limbile maghiară și română vor fi folosite în instituțiile publice de cetățenii domiciliați în Ținutul Secuiesc.
  • Autonomia regională va fi exercitată de un Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.
  • De asemenea inițiativa prevede că Ținutul Secuiesc poate avea președinte cu un mandat de patru anim dar și autorități locale – un Consiliul Scaunal, un Consiliu Comunal, Consiliul Orășenesc, Consiliul Municipal și primar.
  • Totodată, statutul de regiune autonomă a Ținutului Secuiesc poate fi desființat numai printr-un referendum organizat în Ținutul Secuiesc.

Foto: Balazs Attila. În imagine sunt steagurile Ținutului Secuiesc și al Ungariei.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: