Arafat, acest virus al sistemului

Ce chelia sa supremă și accent de Anglea, Raed Arafat pare că abia se obinuiește cu țara, după studii intense la metroul londonez. Zonă unde s-a specializat în extragerea banilor din portofelul statului. Face pe naivul, se dă atacat mișelește și mai are un pic până va plânge că-i un abuz asupra unui minoritar.

În câteva anchete, Libertatea a dezvăluit cum sfântul ambulanțelor a anulat o licitație după ce a schimbat regulile la finalul jocului. Și e vorba doar de 600 de milioane de euro, pentru mașinile pompierilor, bani europeni. De ce a făcut asta? Pentru că n-a câștigat firma abonată la contracte cu instituția pe care o conduce, asta e supoziția mea.

Legal, Arafat poate proceda așa? Nu, pentru că de aia a intervenit DNA. Totuși, dacă n-are atribuții și insistă că nu se bagă la achiziții, de ce a făcut-o? Ei bine, e răspunsul bișnițarilor deveniți faimoși oameni de afaceri sau politicieni de anvergură: pentru că poate. Da, poate și nimeni nu l-a băgat la pușcărie pentru asta. Încă. Ce răspunde el public după seria de dezvăluiri? De ce acum, se întreabă. Pentru că acum s-a aflat, tovarășe. Presa nu ține cont de pandemie, ci își vede de treabă. Ai greșit și trebuie să pleci până la urmă. Eventual fugi ca Rizea să scrii vreo carte cu dezvăluiri despre cei cu care ai fost în cârdășie. Ai abuzat de funcție și ai schimbat scorul de 5 la 0 cu 0-0. E prima oară când Raed Arafat chiar nu poate scăpa. S-a folosit de poziția sa și a amenințat o companie să accepte un preț cu 25 de milioane de euro mai mare, că altfel anulează licitația. Societatea n-a cedat presiunilor și el a anulat scorul.

Sper ca lumea să observe mai clar acum că Arafat nu e doctor, ci om de afaceri. Doar că învârtelile nu se desfășoară printr-o firmă oficială, ci a băgat la înaintare o instituție a statului. Mă întreb de ani buni de ce o face. N-are cui lăsa moștenire imperiul ascuns. Cu o presă liberă și o justiție independentă, cred că e posibil să aflăm răspunsul.

Grafică: Alexander Skachkov

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: