Cum se infiltrează Big Pharma în instituțiile cheie

Două numiri cu cântec au avut doar în ultima vreme la cârma unor instituții importante, iar beneficiarul vizibil din avion e Big Pharma, cea mai mare afacere la nivel mondial. Ieri, Bujor Eugen Almășan, fost managing director al companiei farma Quintiles/IQVIA, a fost numit miercuri director interimar al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, instituția care decide, printre altele, ce medicamente intră pe piața din România.

Mai e și cazul lui Laurențiu Mihai, directorul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice, care a fost numit director interimar al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dar nu acum, ci pe vremea premierului Tudose.

Cheia de intrarea oamenilor din BP la stat e politica. Numirile au loc pentru că nu există nicio incompatibilitate legală. La fel cum se întâmplă și-n alte domenii. Ca exemplu, acum niște ani, un director al lui Omar Hayssam câștiga lunar 10.000 de dolari la firma arabului, dar, prin tertipuri politice, a fost numit director la Direcția Silvică Bacău pe o leafă de nici 1000 de dolari. De ce ar accepta cineva o astfel de schimbare financiară, cred că este o întrebare retorică.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: