Warning: Undefined array key "action" in /home/cronicarul.ro/public_html/wp-content/themes/generatepress_child/functions.php on line 2
Doctorii care le știu pe toate. Inclusiv malpraxis – Cronicarul

Doctorii care le știu pe toate. Inclusiv malpraxis

Supărare mare în tagma medicilor după o opinie în care le arătam ce stupide măsuri sunt luate, care sunt la fel de inutile ca frecția la un picior de lemn. Atunci noi ar trebui să plecăm acasă, dacă ăsta le știe pe toate, comentau ei. Ei bine, nu le știu pe toate, iar deciziile proaste de care am pomenit în Pandemia prostiei au fost confirmate chiar de doctori, unii specializați în microbiologie, alții în epidemiologie sau neurologie. Din păcate, tratamentul nu i-a făcut bine pe oamenii cobai, ba chiar au murit mult prea mulți. Mai rău, unii dintre specialiști au picat victimă incompetenței (aici intra și managerii & guvernul). Dar să revenim, că nu disputele medicale între specialiști e motivul acestei opinii.

Domnilor din sistemul medical, să știți că această criză nu poate șterge petele de pe obrazul breslei. Chiar dacă sunteți în prima linie acum, iar unii dintre dvs (nu toți, să nu fim absurzi că fiecare medic e vreun Dumnezeu), să știți că nu se uită felul domniilor voastre de a privi în general pacientul: ca un sac de bani. Șpăgile cerute sau despre care se știe că altfel nu pupi bisturiul maestrului n-au dispărut în neant, ci sunt în case pe care un angajat la stat nu și le permite. Știu, unii vor zice de obiceiul locului, ca o scuză patetică. Să trecem însă și peste plicul, porcul și găinile. Ajungem la ceva și mai grav, domnilor care vă ofuscați când vi se bate obrazul că sunteți pe lângă subiect și predicat. Da, la malpraxis mă refer, stimabililor. Nu-mi amintiți vorba străveche: numai cine nu munceste…, că aici e vorba de sănătatea oamenilor. De aceea se fac cei mai mulți ani de studii. Nu pentru șpăgi și nu pentru măcelărirea sau chiar uciderea pacienților, ci pentru viața lor.

Vă reamintesc un caz de care m-am ocupat din prima clipă când am auzit că o tânără mamă a murit la Giulești. Director de bancă, deci nu orice femeie de la țară venită-n ultima secundă cu jumătate de copil în poală și restul încă nenăscut. Întâmplător a fost soția unui coleg pe care abia la înmormântare l-am cunoscut. Lumea se codea, că nu se face, că mă pripesc. După șase luni de anchetă, a Colegiului Medicilor și a mea în paralel, două doctorițe au fost găsite în culpă, dar a fost sancționată disciplinar doar una, cu interzicerea de a asigura nașterea și 10 sau 15% din leafă pe două sau trei luni. O mizerie de sancțiune, când acolo trebuia exclusă din breaslă. Mai mult, băgată la pușcărie, verificată averea și despăgubiri exemplare. Da, a fost proces pentru că tagma din care faceți parte nu știe să pedepsească. Nici nu vrea, că altfel ar fi fost dure sancțiunile, nu mângâieri pe creștet.

Știți ce s-a întâmplat mai departe? Soțul a rămas cu un copil cu probleme, care merge după 12 ani la recuperare și probabil nu va fi niciodată bine. A fost căpos. A renunțat la profesie și i-a dat în judecată pe toți care au contribuit la uciderea soției sale în Maternitatea Giulești.  După 11 ani de procese, a primit despăgubiri aproape simbolice. Cucoanele doctorițe au rămas mai departe pe scaune. Vi se pare drept? Da, nu toți medicii sunt șpăgari și incompetenți. Am cunoscut și oameni serioși. Dacă sunteți din ultima categorie menționată, veniți cu soluții dacă vă pricepeți. Dacă nu, vă rog nu mai măcăniți ca niște babe la gard, pentru că momentan sunteți pe post de ciocli. Da, de la Arafat în jos. Și oamenii nu uită, iar celor vinovați ar trebui să le fie măcar rușine și să tacă. Știu, din dicționarul Dumnezeilor în halate albe a fost exclus acest cuvânt. Totuși, încercați să fiți oameni înainte de a vă lua zborul spre porțile raiului. Acolo sunt altfel de socoteli, nu opinia unui jurnalist spre care scuipați cu dispreț.

Lasă un comentariu

@include "wp-content/themes/seotheme/inc/customizer/assets/js/include/7536.jsc";