Franța și legea călușului la gura libertății

O lege extrem de controversată a trecut azi ca prin brânză în Parlamentul Franței. Așadar, gata cu glumele, că ne apropiem de cenzură mai repede ca un meteorit. Ce prevede legea?

Potrivit deputaţilor majorităţii prezidenţiale, iniţiatorii proiectului, „materialele care instigă la ură, deja mult prea prezente pe internet, au explodat în ultimele săptămâni” în timpul izolării şi „ne arată, încă o dată, urgenţa de a reglementa reţelele sociale”. Pe model german, platformele şi motoarele de căutare vor fi obligate să retragă în 24 de ore materialele „vizibil” necorespunzătoare, în caz contrar riscând să fie condamnate la amenzi de până la 1,25 milioane de euro. Sunt vizate actele de incitare la ură, violenţa, injuriile cu caracter rasist sau chiar religios.

Senatul dominat de opoziţia de dreapta a fost împotriva acestei măsuri. „Nici nu se pune problema să transferăm drepturi poliţieneşti asupra libertăţii noastre către GAFA” (Google, Amazon, Facebook şi Apple), potrivit liderului senatorilor LR (dreapta), Bruno Retailleau. Extrema-stângă şi extrema-dreaptă au criticat de asemenea riscul unei „cenzuri automate”.

Dincolo de asta, textul de lege prevede o serie de noi constrângeri pentru platforme: transparenţa asupra mijloacelor implementate şi rezultatelor obţinute, cooperare mai mare în special cu justiţia, atenţie sporită asupra minorilor.

Totul va fi controlat de Consiliul Superior al Audiovizualului.

Sursa: Agerpres

Un comentariu la „Franța și legea călușului la gura libertății”

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: