Interviu cu femeia-dirijor: O blondă dă cinci teste comparativ cu bărbații

Rebecca Mihai are 30 de ani și o baghetă de dirijor în raniță. Este a doua femeie din România cu această performanță de la revoluție până acum. Ea a renunțat însă din cauza prejudecăților. Mi-a povestit despre viața de emigrant în Anglia, despre carieră, cum se descurcă în pandemie și ce visează.

De ce ai renunțat la bagheta de dirijor?

Am pus bagheta în lada cu amintiri. Din nefericire, femeile nu sunt susținute în acest rol. În facultate am întâlnit numai impedimente și uși închise. Am învățat de la trei Maeștri, fiind singura fată din grupă.  Cu fiecare schimbare, pașii mei au fost judecați aspru. Conservatorul se numește așa, pentru că trebuie să ai un stil “conservator” în atitudine, gândire și aspect. Din pacate, la aspect am rămas repetentă, pentru că arăt foarte diferit față de cum ar trebui să arate un dirijor. Și atunci judecățile au fost ironice. Știi cum este: când îți apare o blondă în față, ești tentat să o pui sub semnul întrebării.

Se mențin astfel de prejudecăți?

Da, mai mult, trebuie să treacă de cinci ori mai multe teste decât un bărbat, pentru a o scoate de acolo. Am vrut doar să obțin Masterul în glorie și am terminat cu 10. În acest timp, am dirijat câteva concerte și chiar m-am aventurat timid într-un concurs. Premiul I nu s-a acordat, dar l-am înșfăcat eu pe al doilea. Colegii mei, toți bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și plus 50, nu au fost prea fericiți de chestiunea asta. După care mi-am luat rămas bun de la visul pe care…(interviul pe larg l-am scris pentru Libertatea).

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: