Mizeria CCR a fost amendată de CEDO

CEDO a dat o palmă grea peste ceafa politică a Curții Constituționale a României (CCR), după ce i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul prin care reclama că a fost destituită abuziv de la conducerea DNA, fără a avea dreptul de a se apăra. Se întâmpla acum doi ani, când Liviu Dragnea (atunci șeful PSD) a dat ordinul pe unitate, pentru că instituția condusă de Kovesi a dus la condamnarea sa. Slugarnicul ministru al Justiției, Tudorel Toader (rector al Universității Iași) a executat porunca în februarie 2018.  A făcut mintenaș un raport de înfierare comunistă și a propus destituirea ei, fără a avea argumente solide, înainte ca ei să i se termine mandatul. Președintele Iohannis a refuzat să o demită. Atunci, unealta PSD s-a dus cu jalba-n proțap la CCR, unde domnitor este Valer Dorneanu, fost parlamentar pesedist. N-a fost o surpriză că l-a forțat pe președintele României să o demită, susținând că e un conflict de natură constituțională. Acesta n-a avut încotro, iar Kovesi n-a putut să se apere în niciun fel.

Povestea nu s-a oprit aici, pentru că Dragnea nu o dorea doar dată afară, ci și băgată la pușcărie. Cu ajutorul trusturilor de presă prietene, puterea politică de atunci a început să-i aducă acuzații. Mai mult, PSD a inventat o secție de investigare a magistraților, cu dedicație pentru cei care se vor mai atinge de infractorii politici. Și a început ancheta fostului șef al DNA, căruia i s-au făcut două dosare penale (unul dintre ele la solicitarea lui Sebastian Ghiță, alt fugar PSD de mâna justiției). Umilită, pusă sub control judiciar și forțată să se prezinte la o secție de poliție ca ultimul găinar, Kovesi a considerat că nu a avut parte de un proces echitabil și a dat instituțiile statului în judecată la CEDO. Între timp, ea a candidat pentru funcția de procuror șef european. PSD a încercat să o oprească să părăsească țara, iar europarlamentarii partidului au votat împotriva ei. După un an și jumătate de la începerea prigoanei, Kovesi a fost numită procuror șef european și după încă jumătate de an a câștigat procesul de la CEDO. Azi, mai exact.

Succesul ei se datorează doar perseverenței și corectitudinii CEDO, nicidecum statului de drept în care se presupune că trăim. O instituție infectată politic a fost pusă la zid: CCR. Sluga Dorneanu a afirmat că nu comentează decizia unei instanțe. Să-și ceară scuze? Nici vorbă. E stăpân acolo și n-are nicio remușcare. Trepădușul Toader nu se simte vinovat nici el. Amândoi au comis o mizerie abominabilă, dar se prezintă ca îngerașii democrației. Aflat în pușcărie, Dragnea își va rade iar mustața de nervi, iar sclavii din presa partinică vor susține că Soros a cumparat CEDO. În continuare cu bun simț, Kovesi susține că decizia Curții Europene e o reparație simbolică pentru toți magistrați hăituți (declarația pe larg aici). Nu a cerut niciun cent ca despăgubiri.

E finalul: a câștigat și putem sărbători? Nu. Ceva trebuie să se schimbe la CCR. Ana Birchall (fost ministru PSD) a spus că Dorneanu și companie ar trebui să-și prezinte demisiile de onoare.  Mai mult, tot fostul ministru al Justiției a afirmat că trebuie schimbată legea de funcționare a CCR și revizuirea Constituției (măcar la acest capitol). Judecătorii au greșit grav, încâlcând dreptul unui cetățean la un proces echitabil. Mai mult, au contribuit la umilirea publică a acestuia și l-au privat de mijloace de subzistență, nu doar de o funcție. Cum vor fi condamnați cei care au comis acest abuz, dovedit acum ilegal? Aici ar trebui să se joace marea carte a depolitizării justiției românești. Atât timp cât CCR va fi înțesată de politruci, instituția nu va avea credibilitate și va continua să comită abuzuri pentru care judecătorii nu vor plăti niciodată. Doar dacă șeful statului și forțele politice vor sta cu brațele pe piept și vor zice: asta e.

Later. Și Iohannis tocmai a spus că așteaptă înființarea unei comisii parlamentare, pentru că parlamentul poate modifica cele două legi, unde iar dăm de tovarășii din PSD. Un pas mic s-a făcut prin solicitarea ministrului Justiției de revocare a lui Tudorel din funcția de membru al Comisie de la Veneția.

PS Nu uitați istoria, că altfel se repetă la infinit.

Foto: Digi24, Agerpres si Aliance picture

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: