Pandemia prostiei: absurda luptă c-un dușman invizibil

Disperarea naște prostia în cele mai multe cazuri. Cam aici ne aflăm noi: în plină pandemie de prostie.

La începutul crizei, mă uitam surprins cum disperații au început să se bată pe hârtie igienică, drojdie și fasole. În mare, că unii și-au mutat alimentara acasă, atât de multe lucruri inutile au cumpărat. Eu nu mi-am făcut provizii deloc. Am considerat și scris că este o prostie. Lucru care s-a și dovedit după două luni și ceva. N-a murit nimeni de foame, magazinele alimentare au fost deschise și farmaciile la fel.  Dar cine a apăsat butonul de panică pentru a declanșa furia oarbă și fără minte pentru provizii inutile? Autoritățile prin declarații iresponsabile.

După demența cumpărăturilor, repede, a urmat cea a protejării de virus. Inițial, coronavirusul a fost privit de responsabilii în sănătate ca un fleac. Cercel e as în declarații tâmpite. Numărul alarmant de cazuri a început să tulbure puțin afirmațiile din start. Așa am aflat că virusul moare de la săpun și apă, apoi că se ascunde în praf, dar îi place și curățenia, dar leșină la spirt, ba stai că alcoolul sanitar nu e bun, ba e șamd. Oamenii au fost bulversați de-a dreptul. Așa că lumea s-a spălat în draci până a început să aibă răni și locuințele au devenit mai curate ca farmaciile. Eu mi-am văzut liniștit de treabă, dar am scris și am spus: nu te poți bate cu un virus invizibil. El ne va infecta în proporție de 80%, iar cei cu comorbidități vor muri în proporție maximă. Am dat și exemple de infectare pe care n-ai cum să le eviți (între 70 și 80% dintre noi vom fi infectați, zic specialiții). Poți pleca de la strănutul cuiva de la câțiva metri, de la orice obiect care a fost atins de stropi, apoi continuarea e în carte. Mulți au continuat să exagereze cu dezinfectatul, cazurile au crescut din cauza iresponsabililor care au venit de aiurea etc. Cine e vinovat? Autoritățile prin declarații iresponsabile.

Însingurarea populației și nebunia previzibilă sunt alte efecte ale măsurilor luate anapoda. S-a decis sechestrarea populației prin ordine militare, iar eliberarea din propria casă a fost posibilă pe baza unor declarații care s-au tot schimbat. Contactul cu apropiații a fost redus spre limita insuportabilității. Ba un grup de opt, ba unul de trei. De parcă virusul ar alege în funcție de număr. Apoi granițele s-au deschis pentru cei care vin acasă, dar mulți n-au fost testați, ci lăsați să dea cu corona în populație. Protejarea personalului medical a întârziat nepermis, iar aproape 3000 de cadre medicale și personal auxiliar s-au trezit infectate. Importurile de prostii scumpe și ineficiente au apărut ca după ploaie, la fel cum bișnițarii au găsit portițe de intrare, pentru a scoate profit pe panică de milioane de euro. Abramburica învățământului pesedist era o floricică nevinovată în comparație cu ce tâmpenii s-au făcut și spus în pandemie. În acest timp, populația era ținută în case și condusă spre pragul nebuniei. A depresiei la prima escală. Mai mult, aproape orice mort era infectat. Numărătoarea morții a speriat și mai mult. Privind rezultatul, te întrebi: cine e vinovat? Autoritățile prin declarații și măsuri iresponsabile. 

Stop. Voi auzi: nu poți da vina mereu pe altcineva, mai ales pe autorități. Ne gândim puțin la somități în domeniu ca Arafat și Cercel, cheile ruginite ale un sistem defect și corupt de foarte mulți ani. Ați văzut însă ce măsuri au luat și ce au declarat, cum au manipulat populația până au zăpăcit-o și au adus-o în pragul nebuniei. Putem privi doar spre ultimele. Maștile pe care și le permite populația NU te apără de virus. Puteți întreba orice medic (eu am informațiile tot de la doctori și cei care vând astfel de lucruri). Sunt bune pentru protejare față de bacterii și microbi, dacă nu le ții la gură mai mult de 30 de minute sau le arunci când s-au umezit. Altfel de trezești cu alte-alea la gură și nas. Sunt eficiente măștile Ftp2 și 3, de preferat prima variantă și cu valvă, pentru a te ajuta să respiri ușor. Populația nu-și permite. Mănușile sunt iar purtătoare de virus and co. De ce? Pentru că ele trebuie să fie dezinfectate după fiecare utilizare. Luăm exemplu vânzătorilor care pun produsele în plasă, dar cu care dau și rest. Niciunul nu le dezinfectează de fiecare dată, așa că pe plasa și pe produsele tale poate fi virusul. Cât spirt să ai pentru a dezinfecta fiecare produs în parte? Aveți cumva cisterne acasă și nu știu eu? Așadar, o altă măsură inutilă. Ah, și ajungem la temperatură. Ce te faci cu infectații asimptomatici? Că doar nu va veni unul plin de muci și transpirat de la febră să cumpere n sacoșe cu alimente. Mai mult, măsurile au fost aplicate fără nicio bază legală, pentru că ordinul n-a fost publicat în Monitorul Oficial. De ce am ajuns aici? Același răspuns: din cauza măsurilor și declarațiilor iresponsabile ale autorităților.

Ce trebuia făcut pentru a evita blocarea economiei și înnebunirea populației? Am scris și-am spus de la început, dar repet.

 1. Din ianuarie, toate zborurile dinspre și spre China ar fi trebuit întrerupte (n.r. pentru amatari, da, nu exista zbor direct. Mă refer la călătoriile spre și dinspre China).
 2. Din februarie, toate unitățile medicale ar fi trebuit să aibă provizii de echipamente medicale și dezinfectanți. Tot atunci ar fi trebuit să fie intrerupte zborurile dinspre și spre țările unde a apărut covid-19.
 3. Intrarea în țară să fie posibilă doar pe bază de testare și carantină forțată în centre de stat.
 4. Din martie, izolarea tuturor persoanelor cu comorbidități. Inclusiv trimiterea în concediu medical, dar asigurarea aprovizionării lor. Evident că aici nici contactul bătrânilor și persoanelor sensibile n-ar fi trebuit să aibă loc fără precauții.
 5. Continuarea activităților normale pentru ceilalți. Rezultatul ar fi fost mai puțin tragic ca acum, după opinia mea care nu se bazează pe prea multe cercetări științifice, ci pe logică. Populația n-ar fi fost ținută în case degeaba, nu s-ar fi cheltuit aproape două miliarde de euro, economia nu s-ar fi prăbușit, iar numărul celor infectați ar fi fost mai mic, la fel și al deceselor. Pentru a combate pandemia prostiei e nevoie de inteligență, nu de măsuri absurde, care-și dovedesc ineficiența în fiecare zi. De fapt, sunt eficiente în a ajuta îmbolnăvirea populației. Și nu mă refer doar la coronavirus, ci la probleme de ordin fizic (orice cadru medical cu creier îți recomandă mișcare și aerul curat, care e afară, atât cât e) și psihic (depresie și nebunie).

În concluzie, pentru a scăpa de pandemie, aveți soluția la îndemână: creierul. Doar să-l folosiți fără a vă lăsa manipulați de teorii ale conspirației (singura valabilă e cea a prostiei) și de decizii imbecile ale autorităților care și-au depașit de mult limita competenței.

Notă: Apropo de specialiști. Dr. Vasile Astărăstoaie a publict un articol aici, de unde extrag: Am scris că masca pe care o purtăm (acum obligatoriu) trebuie să fie omologată, adecvată unei infecții virale și fiecare lot controlat în ceea ce privește calitatea. Am scris că dimensiunea virusului e de ordinul nanometrilor în timp ce dimensiunea porilor unei măști chirurgicale e de ordinul micrometrilor (micronilor). Ele sunt o barieră pentru microbi, pentru picaturile de salivă, dar nu și pentru viruși. Am scris că un șal, batic, fular, nu poate înlocui o mască cu filtru. Am scris că măștile neadecvate și improvizațiile pot face mai mult rău decât bine, inclusiv prin sentimentul de siguranță pe care îl induc. Nu contează dacă aceste afirmații sunt adevărate sau nu. Ele contrazic poziția oficială, obiectivul real este să împiedice implementarea măsurii și, în consecință, sunt false de drept.

7 comentarii la „Pandemia prostiei: absurda luptă c-un dușman invizibil”

 1. Jumătăți de adevăruri…
  Mă voi referi la doar două dintre ideile dumneavoastră, pentru că îmi pare ca, dacă ar fi luate în serios, ar putea face rău și de acum încolo :
  -este foarte adevărat că masca nu TE protejează pe tine, împotriva virusului, însă, dacă ești purtător asimptomatic, îi va proteja pe ceilalți. Purtatul măștii este un act de responsabilitate civică.
  – legat de măsurarea temperaturii: tocmai, ca există persoane cu „febră și pline de muci” care ar veni la magazin, de aceea este util acest minim triaj.
  În rest, îmi pare absurdă declarația cum că autoritățile sunt responsabile, cu declarațiile din ultimele 2 luni, pentru panicile populației. Cred că mult mai corect ar fi să luați în calcul fake-news pe care oamenii le-au ingerat în cantitate mare. Și articolele cu jumătăți de adevăruri.

  Răspunde
  • 1. Bine ca am stabilit ca te nu te protejeaza. Spui insa ca-i protejeaza pe ceilalti. Cum, daca particulele unui stranut pot iesi prin masca? Sigur, nu mai ajung asa departe, dar e suficient sa fii langa niste produse intr-un magazin sau intr-o zona unde el ar putea ajunge pe diverse obiecte, pe care altii sa puna mana.
   2. Sa presupunem ca exista astfel de persoane iresponsabile, dar nu e la fel ca la vama, cand celor intrati nu li se ia temperatura? Nici macar ajunsi in centre de carantina. Adica pe de o parte ne ferim de ceva invizibil in magazine, unde ar veni cei pe jumatate zombi la cumparaturi, iar pe de alta la intrarea in tara din zone periculoase nu se face un minim triaj. Unde e logica atunci cand ai piete deschise si vanzatorii nu poarta masti? Unde e ratiunea cand paznicii de la magazine parta masca la gat in timp ce sunt foarte apropiati de tine si-ti iau temperatura? Adica ei nu pot fi purtatori?

   Răspunde
  • 1. Nu dupa razboi, ca am scris asta chiar cand se intamplau lucrurile. Nu aici pe site, ci pe fb, ca nu aveam site-ul si nu ma gandeam ca autoritatile sunt atat de incompetente. Si nu doar la noi.
   2. Aceleasi masuri ar trebui luate si acum, dar personalul medical din spitalele cu focoare inca poarta saci menajeri pentru protectie. Cum e la universitar. Si nu, nu ucizi economia tinand in casa oameni tineri si sanatosi. Stii ca au trecut doua luni de la declansarea pandemiei si nicio vaznatoare de la magazinele din zona mea nu s-a imbolmavit, ba chiar niciun alt angajat. Si le-am vazut cum pun mana pe bani, apoi la gura si la nas, fara manusi si cu masca lasata sub barbie? Da. N-au nici pe naiba. Si nu zic ca nu exista virusul, ca poate au si fost infectate, ci ca e vorba de oameni tineri si sanatosi, care au dus boala pe picioare, dar pe de alta parte au imbolnavit oameni. Asa cred, iar procentul sa ma insel este mic.

   Răspunde

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: