Scriitorul Ioan T. Morar, blocat pe twitter

Pentru că unii nu-i apreciază mesajele de pe twitter, scriitorul Ioan T. Morar a fost blocat pe aplicația unde are peste 10.000 de urmăritori. Mi-a transmis însă că n-a dat colțul, ci scrie unde poate. Și ultimul text de azi e despre ce n-a publicat în cartea Fake news în Epoca de Aur. Mai exact, despre imbecilitatea statului comunist, care nu te lăsa cu barbă sau plete. Actorii, figuranții de la teatru sau alți artiști aveau nevoie de adeverință pentru a putea purta părul lung. Fragment din textul integral ce poate fi găsit aici.

Pletoșii (asociați adesea cu paraziții societății), frizerii  și ospătarii care luau bacșiș erau țintele umorului oficial, ironizați la gazetele de perete ale școlilor și fabricilor, luați peste picior în emisiunile de umor “cu haz” de la TVR, batjocoriți în caricaturile din Urzica.  Lupta de clasă se ducea cu foarfeca, briciul  și mașina de tuns. Chiar și niște perciuni mai lungi puteau însemna un act de “dizidență”, avînd în vedere perciunii naționali ai tovarășului Nicolae Ceaușescu extrem de scurți, din toate tablourile.” Ai perciuni? Ce vrei să spui, ești împotriva conducerii? “

Dacă cineva se întreabă, acum, naiv, care era baza legală a faptului că erai pus să te tunzi, răspunsul este simplu. Miliția îți cerea buletinul și constata că în poza de buletin nu ai plete și nici barbă. Și te punea să te tunzi conform pozei din buletin. Inutil să spun că atunci cînd te pozai pentru buletin nu erai lăsat cu pleată sau cu barbă! Cercul vicios se închidea simplu și repede„.

Lasă un comentariu

%d blogeri au apreciat: